Skip to main content

Hírek, programok

7. hírlevél

Kedves jógabarátunk!

A legutóbbi jelentkezésünk óta kicsit hosszabb idő telt el, miközben egyesületünkben az élet nem állt meg. Szorgalmasan szerveztük a nyári szünet után tanfolyamainkat, és a nyár végén, ősszel, és télen összesen 3 alkalommal is találkozhattunk szeretett mesterünkkel, Swamijivel, vagy Budapesten, vagy Vépen. A vele való találkozások, szemináriumok, workshopok, mindig inspirálóak, s tovább lendítenek bennünket a jóga útján.

Mottó: A világbéke akkor lehetséges, ha a földgolyó minden politikai és vallási vezetője gyakorolja a türelmet, elismeri, és tiszteletben tartja a többi kultúrát, nemzetet, nyelvet, bőrszínt és vallást. Elsődleges kötelességük az emberiséget a megbocsátás és testvériség felé vezetni, és azt hirdetni, hogy mindannyian az Egy Isten gyermekei vagyunk.

Paramhans Swami Maheshwarananda

Ebben az évben újdonságként elkezdtük a Magyar Jógaunió (MOJU) szervezésében a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer keretein belül iskolai jógainstruktori képzésünket, jelenleg 13 fő végzi folyamatosan a tavaszi vizsgáig.

Az ősz folyamán ebben az évben is részt vettünk a békéscsabai Ligetben megrendezett Bioritmus fesztiválon. Erről, a jógagyakorlás lehetőségéről látható az alábbi kép.

hirlevel7 1

Az év végén újabb jó hírként vettük tudomásul, hogy Swamiji egyik legrégebbi bécsi tanítványa, munkatársa, a jelenleg Indiában élő és ott a Jadanban lévő nagy jóga ashram területén megépült Sri Madhavananda Austria Kórház alapítója, szervezője Sadhvi Shanti ellátogat magyarországi körútján Békéscsabára is, az ashramunkba. Nagyon sok szeretettel fogadtuk Őt, december 16-án vasárnap délután, ahol felejthetetlen szatszangot tartott a belső fény és bölcsesség fejlesztése címmel.

Az alábbi csoportkép a szatszangon készült...

hirlevel7 2

Lenyűgöző hatású és inspiráló szatszangján többek között szó volt arról, hogyan fejleszthetjük bölcsességünket...

  • Az első elv: ne legyen elvárás bennünk. Ha nincs elvárás, nincs csalódás, és az ezzel járó szenvedés. Ekkor megelégedettek vagyunk.
  • A második elv: az egyenlő látás - sam drasti -, ami az elfogadással párosul, elfogadom magamat és másokat, mindenkiben benne van az isteni fény, ennek tudatából alakul ki a szeretet, a kedvesség. Az elfogadással kerülnek közel egymáshoz az emberek. A közösségekben kialakuló sok konfliktusnak, félreértésnek alapja a mások nem elfogadása.
  • A harmadik elv: adni, adni önzetlenül. A mások szolgálata, az önzetlen cselekedetek hatása azonnal megmutatkozik a szeretetben és harmóniában. Ez a harmadik elv visszacsatlakozik az elsőhöz, elvárások nélkül adni.

Ezek az elvek benne vannak a Bhagavad Gítában is, többször felhívta figyelmünket annak olvasására. Az egész előadását rögzítettük, s így satsangjainkon visszanézhetjük.

Sadhvi Shanti Ji említette, hogy Himalájabeli útjain sok bölcsességet tanult a természettől. Hamarosan erről könyvet is készül írni. A természet figyelése, megértése által is fejleszthetjük belső fényünket, bölcsességünket. Különösen a fákat hozta fel példaként.

Ennek kapcsán felidézhetjük Paramhans Swami Yogananda angol nyelven megjelent a ... The way of the tree... (A fa élete...) című bhajanját szabad fordításban:

...Ó elmém vedd át a fa módszerét és válj szabaddá a világi gondoktól...

A fa nem gyűlöli azokat, akik jönnek, hogy kivágják, s nem csodálja azokat sem, akik megöntözik. Még azoknak is, akik erősen kővel dobják meg, gyümölcsöket ád, mindenféle lelki érintettség nélkül.

A viharos szeleket, s heves esőzéseket is elszenvedi, mégsem panaszkodik. Kiállja a fagyos teleket és az égető hőséget, és a madaraknak mindig biztonságos fészket nyújt.

Ily módon érj el Te is egy kötődés nélküli állapotot, és szeretettel meditálj az Úron. Ha őszintén vágysz a megvalósításra, felszabadulásra, ismételd szüntelen az Ő szent nevét.

Tartsd szívedben lótuszlábait, így megtalálod a Bhakti nektárját és találkozol Míra kegyelmes és kedves Urával...

A Sadhvi Shantij Ji satsangjának 2. felében egy DVD-t nézhettünk meg a Himalájában tett újairól, élményeiről, tapasztalatairól, megvalósításairól.

Bioritmus fesztivál

Köszönjük a szép délutánt, estét Shanti Ji!

Végezetül most is egy recept, egy finom mézesről, amit talán még nem késő elkészíteni. Ezzel kívánunk mindenkinek áldott karácsonyt és boldog, békés újévet!

Mézes figurák

Hozzávalók:

  • 10 dkg margarin
  • 2 dl méz
  • 20 - 25 dkg cukor
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1 ek őrölt gyömbér
  • vagy ezek helyett 1 csomag mézes fűszerkeverék
  • 3dl tej/tejszín
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 90 dkg finomliszt, vagy fehér tönkölybúza-liszt

Elkészítése:

A margarint, a mézet, a cukrot és a fűszereket egy lábosban összemelegítjük, jól elkeverjük. Ha a cukor elolvadt, hozzáadjuk a 3dl tejszínt, s hagyjuk kihűlni. Közben a szódabikarbónát elkeverjük a liszttel (ha tönkölylisztet használunk, szitáljuk át előbb), majd fokozatosan belekeverjük az előbbi masszába. Jól összedolgozzuk, s egy éjszakát pihenni hagyjuk. Másnap 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk, s különböző figurákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s előmelegített sütőbe helyezzük. Kb. 10 percig sütjük. Ne száradjon nagyon ki, legyen puha, amikor kivesszük. (Az alja könnyen leég, ezért gázsütőben használjunk a tepsi alá alufóliát, vagy helyezzünk be egy másik tepsit.)